Till värn för Norden 3.0

Till värn för Norden 3.0

Så satt jag där med min bättre hälft och min lilla son i lägenheten i Midsommarkransen i Stockholm. Efter viss turbulens stod det klart att jag och Svenska motståndsrörelsen gick skilda vägar. Helt plötsligt stod jag på egna ben, med utmaningen att skärskåda mig själv och mina idéer på djupet.

Samtal med min mentor Manfred Roeder och många timmars resonerande med en god vän hade dragit bort förlåten framför mina ögon och insikten om en rad missuppfattningar och regelrätta dumheter jag förfäktat stod snart klara för mig. Jag behövde bara få distans, både tidsmässig och intellektuell sådan, för att saker och ting skulle falla på sin plats.

Inte en uppgörelse utan ett språng

Jag gjorde som jag brukar när jag för mig själv måste reda ut saker och ting. Jag tänkte; vred och vände på tankarna och sedan skrev jag ned vad jag kommit fram till. Och medan jag satt där och skrev tänkte jag: varför inte skriva så att andra kan dra nytta av det? Varför inte skriva något som jag själv hade varit hjälpt av att läsa?

Sagt och gjort.

När manuskriptet var klart hade Till värn för Norden fötts.

Över all förväntan

Ibland sker saker och ting helt enkelt vid rätt tidpunkt. Detta menar jag jag var fallet när Till värn för Norden publicerades. I efterhand har jag förstått att en hel del till en början var skeptiska till boken, av det enkla skälet att det avtryck jag gjort efter tio år i Svenska motståndsrörelsen inte alltid varit till min fördel.

Det gläder mig att jag inte svarade upp till de förutfattade meningar som fanns och jag är tacksam för att Logik Förlag gav mig tillfälle att publicera mig hos dem. Inget av det var självklart när jag satt och knackade ner raderna medan min bättre hälft tog hand om sonen i bakgrunden hemma i tvåan i Midsommarkransen. På dagarna körde jag lastbil och tänkte, på kvällarna och nätterna skrev jag. Det var intensivt och jobbigt, men det var värt det i slutänden.

För Till värn för Norden överträffade alla förväntningar. I samband med lanseringen av boken, på medborgarhuset i Alvik, samlades många för att lyssna på mitt anförande och även om det fanns en del buttra i publiken, så var de många nöjda och glada. Det var inte bara för mig boken blev en nystart, på många sätt tog ”rörelsen” till sig en hel del tankar som förmedlades och gjorde dem till sina.

Jag menar att i och med att boken släpptes så påbörjades ett allvarligt sökande för en nationalism för 2000-talet. Och detta sökande pågår än i dag.

Bästsäljare

När ansvarig på Logik Förlag berättade att boken sålt slut och att den var att anses som en bästsäljare blev jag mycket glad. Än gladare när fler och fler hörde av sig och uttryckte sin uppskattning för den.

Men lite kvarstod, kände jag. Jag var inte helt nöjd. Så i stället för att trycka nytt ville jag lägga till lite som jag missat, samt putsa lite här och där. Sagt och gjort och 2015 gavs den andra (utökade) utgåvan av boken ut. Det skedde inte under samma former som första utgåvan, men intresset för den var fortsatt stort så den fortsatte att kvala in som bästsäljare.

Därför fortsatte den också att påverka ”rörelsen” i rätt riktning enligt grundpremissen att ”gräva där man står” och försöka finna en ”nationalism för 2000-talet”. Det var – och är – kanske vår viktigaste uppgift.

Till värn för Norden 3.0

Nu har det så blivit dags för den tredje utgåvan av boken. Denna gång har jag bjudit in en vän att skriva förordet; därtill en vän som då det begav sig tillhörde skeptikerna. Trots att det nu är närmare tio år sedan Till värn för Norden först publicerades så känns den lika aktuell. Tyvärr, får vi väl säga eftersom det innebär att mycket fortsatt inte är så bra i vårt land.

Å andra sidan kan jag också konstatera att mycket är långt mycket bättre än det var då. Med Det fria Sverige och Svenskarnas hus så har jag själv, tillsammans med framförallt Dan Eriksson, baxat svensk nationalism in på en framgångsrik väg. Också Björn Björkqvist finns här på barrikaden, tillsammans med många nya och nygamla ansikten.

Jag hoppas att den utgåva av till Värn för Norden som släpps på Logikdagen nu den 30 oktober kommer fortsätta motivera, utbilda och vägleda. Det är en nationalistisk stridsskrift värd namnet, och det säger inte lite.

Har du möjlighet så kom gärna förbi på Logikdagen i Svenskarnas hus, säkra din plats på www.logik.se.