Stolt anti-statlig aktör
Säpo slår vilt omkring sig och misstänkliggör alla som vågar kritisera staten. Så låt oss göra just det.

Om jag ska tro på Säpo så är jag ett hot mot staten. Jag vill nämligen bygga upp nätverk av människor som inte är beroende av systemet, som kan ta hand om sig själva och varandra i händelse av kris eller katastrof, som kan försvara sig själva och varandra om polisen inte har möjlighet att rycka ut och som på alla sätt och vis inser att det trygga och robusta samhälle vi hade är borta. Jag vill samma sak som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap egentligen, men jag är inte statslojalist och därför ses jag med oblida ögen av Säpo. Faktum är att de kallar alla som är misstänksamma mot statens förmåga för "anti-statliga". Kör i vind.
Säpo har spårat ur
Häromdagen twittrade Säpo följande:
En ökad spridning av konspirationsteorier och antistatliga budskap sker. Det riskerar att undergräva förtroendet för staten och politikers beslutsfattande. Utvecklingen innebär att främmande makts och våldsbejakande extremisters agendor sammanfaller. #Säkerhetspolisen2022_2023
— Säkerhetspolisen (@SAPOsverige) February 22, 2023
Hur ska man tolka det? Efter att ha lyssnat på Säpos pressträff om ämnet står det klart att man ser ett framtida hot från föreningar och sammanslutningar som på olika sätt ägnar sig åt att bygga nätverk som gör dem mer självständiga eller kritisera den förda politiken i landet.
Den som inte sätter tillit till Sverige AB eller som tycker att kritik mot systemet är ett naturligt inslag i en livskraftig demokrati är suspekta och anses av säkerhetstjänsten kunna utgöra ett hot i framtiden.
"Jaså, du vill bli självförsörjande, dig ska vi ha koll på" eller "Ajdå, du har mage att hävda att välfärdsstaten faller samman, potentiell säkerhetsrisk". Och inte nog med det, man har mage att ohämmat sammanblanda dessa med "våldsbejakande extremism" och "främmande makt".
Den som inte sätter tillit till Sverige AB eller som tycker att kritik mot systemet är ett naturligt inslag i en livskraftig demokrati är suspekta och anses av säkerhetstjänsten kunna utgöra ett hot i framtiden. Så, de håller väl koll på dem alla?
Staten skyddas - inte folket
Med den retorik Säpo använder står de inte diktaturer långt efter. Börjar man misstänkliggöra var och en som har kritik mot systemet som för tillfället har kopplat greppet, eller som arbetar för att byta ut makten, eller som inte vill ha med makten att göra så långt det är möjligt, ja då gör man många ur den egna befolkningen till sina fiender.
Det är också tydligt att Säkerhetspolisen en gång för alla valt väg. Det är inte det svenska folket som ska skyddas (de verkar ju vara hotet därtill) utan staten och "värdegrunden" och annat som låter bra som man kan komma på.
Och det verkar alltså nu som att så ska ske genom att förmå folk att inte kritisera eller ifrågasätta (eller tacka för sig och klara sig på egen hand så långt det går) genom att peka med hela våldsmonopolets hand och insinuera att dessa är farliga.