Hoppet står till vanligt folk

"Bonnlurken" kommer att äga världen. I alla fall den värld som är värd att äga. När det känns hopplöst, besök "vanligt folk".

Hoppet står till vanligt folk

Hos vem har inte misantropen tittat fram? Med jämna mellanrum kliver detta monster ut ur själens mörka skuggor och väser. En för lång session på sociala medier eller efter något samhällsprogram; kanske i samband med att "dum och dummare" debatterat på SVT eller det varit öppen telefonsluss i radion, det är tillfällen då misantropmonstret kan tänkas ge sig till känna inom mig. Jag är inte ensam om det. Detta monster för inget gott med sig. Tvärt om, den förblindar oss och leder oss bort från den rätta vägen.

Jag kan ärligt säga att innan jag började använda sociala medier så var monstret inte lika närvarande. Jag är inte ensam om detta heller. Kan knappt tänka mig hur det är för dem som timme ut och timme in sitter klistrad. Däremot vet jag att man inte mår bra av det.

Det är därför vi måste sluta leva på nätet; använda det, javisst! Leva i det? Nej. Livet berikas inte av snabba nyheter från hela världen. Inte heller av flyktiga meningsutbyten med okända på Discord eller för den delen, käbbel med någon gök på Twitter. Inte heller av filterverkligheten på Instagram eller dårskapen på TikTok, en helvetesvärld för den med en koncentrationsförmåga över några få sekunder.

Ingen framtid bland de överciviliserade

Jag vet att många dömer ut dylikt som gnäll. 45 år gammal och redan en sur teknikfientlig gubbe. Det gör inget. När transhumansimen slår igenom inom en nära framtid och de kan öka vår livslängd långt bortom vad vi trodde var möjligt, så kommer jag tacka nej och ta den tid som Gud mätt ut åt mig. När "smarta städer" blir verklighet kommer jag att flytta längre bort från dem, eftersom jag vet att mörkret sänker sig över den värld som gör uppror mot det naturliga.

Det finns ingen framtid bland de överciviliserade.

Vad är civilisation och utveckling om resultatet bara är hysteri och tillbakagång? Vad är samhället värt om människor utan livskraft är vad det frambringar? Varför bry sig om kultur och litteratur som bara föder fram trogna undersåtar? Vad är evolution som leder till en döende ras med sköra ben?