Gläd dig åt dina vänners framgångar

Gläd dig åt dina vänners framgångar

Häromdagen anlände den nya, utökade och förbättrade utgåvan av boken Dauntless hit till Svenskarnas hus. En av dem fick jag som gåva av författaren (tillika min vän) Marcus Follin.

Jag blev riktigt glad över den. Ännu gladare då jag tänkte på hur glad Marcus bör ha blivit. Jag vet hur kär denna bok är honom och hur viktigt det varit att allt skulle bli rätt. Det har det utan tvekan blivit.

Ytterligare ännu gladare blev jag när jag fick höra att den säljer riktigt bra. Det betyder nämligen, förutom att min vän får lön för mödan, att det viktiga som står skrivet i den läses av många människor runt om på vår jord.

Detta är inte en recension av boken. Det räcker med att säga att jag önskar jag läst den när jag var ung, men att den har mycket matnyttigt också för en 44-åring, samt att du absolut ska köpa den. Den finns hos Logik Förlag.

Tag vänskapen på allvar

Det jag vill förmedla är hur viktigt det är att man själv gläds åt ens vänners framgångar. Självklart finns vi där för dem när det går dåligt, men finns vi där när det går bra? Gratulerar vi? Ringer vi och berömmer? Vi är sämre på det.

När det går bra för din vän så går det faktiskt också bra för dig. Vänskap är till del något metafysiskt. När en vän lider, så drabbas du och när hon skrattar så smittar det. Sann vänskap betyder att ens liv är tvinnat med vännernas. Till vissa delar liknar det äktenskapet.

Och precis som att man måste öva sig i relationen med sin bättre hälft, måste vänskapen ständigt vårdas. Inventera dina relationer ärligt; är du en bra vän och är dina vänner bra mot dig? Kanske behöver en del förbättras. Ta itu med det.

Särskilt svårt är det inte. Var den vän du vill att din vän ska vara mot dig. Gammal sanning och det är bara att följa.

Också för din egen skull

Vi kan hoppa över detta med att bistrare tider väntar. Det vet du. Vilka har du på din sida? Vilka vet du att du kan lita på och luta dig mot? Det är din familj – både den du valt och den du fötts in i – du måste utgå ifrån.

Samma här; gör en inventering, en ärlig inventering ska tilläggas. Sedan fokuserar du på rätt personer i rätt sammanhang. Kom inte själv tomhänt till bordet, se vad som behövs i gemenskapen och lär dig det.

Jag märker nu att jag tappat tråden lite, det blir lätt så. Låt mig därför avsluta abrupt och konstatera att vänskap börjar med att du gläder dig åt dina vänners framgång.

Så är det.